Наукова періодика України Фізіологія рослин і генетика


Рибалка О. І. 
Генетичні та селекційні критерії створення сортів зернових культур спирто-дистилятного напряму технологічного використання зерна / О. І. Рибалка, М. В. Червоніс, Б. В. Моргун, В. М. Починок, С. С. Поліщук // Физиология и биохимия культурных растений. - 2013. - Т. 45, № 1. - С. 3-19. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/FBKR_2013_45_1_3
Досліджено 470 сортів і селекційних ліній зернових культур пшениці, тритикале, кукурудзи, сорго, проса, ячменю за ознакою ефективності трансформації крохмалю зерна в етанол. Найвищу ефективність трансформації спостережено у зразків пшениці, кукурудзи, голозерного ячменю ваксі (гени Wx) та екстрам'якозерної пшениці (ген Ha). Запропоновано генетичні та селекційні критерії оцінки ферментабільності зерна при створенні сортів зернових культур спирто-дистилятного напряму технологічного використання. Як найперспективнішу головну біоенергетичну культуру в Україні розглянуто тритикале.Досліджено біохімічні, технологічні, морфологічні особливості зерна голозерного ячменю в порівнянні з сортами-стандартами плівчастого ячменю. Доведено провідну роль ефектів генів nud і wax у визначенні показників харчової (кормової) цінності зерна голозерного ячменю. Визначено генетичні та селекційні критерії створення сортів голозерного ячменю для харчових цілей.
  Повний текст PDF - 2.673 Mb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Рибалка О.
  • Червоніс М.
  • Моргун Б.
  • Починок В.
  • Поліщук С.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Рибалка О. І. Генетичні та селекційні критерії створення сортів зернових культур спирто-дистилятного напряму технологічного використання зерна / О. І. Рибалка, М. В. Червоніс, Б. В. Моргун, В. М. Починок, С. С. Поліщук // Физиология и биохимия культурных растений. - 2013. - Т. 45, № 1. - С. 3-19. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/FBKR_2013_45_1_3.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Червоніс Михайло Володимирович (сільськогосподарські науки)
  • Починок Віталій Михайлович (біологічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського