Наукова періодика України Microbiological journal


Левандовський Л. В. 
Особливості метаболізму дріжджів при їх рециркуляції в умовах спиртової ферментації мелясного сусла / Л. В. Левандовський, М. В. Бондар // Мікробіологічний журнал. - 2016. - Т. 78, № 1. - С. 44-53. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/MicroBiol_2016_78_1_6
Досліджено особливості метаболізму дріжджів Saccharomyces cerevisiae штаму М-5 за умов спиртового зброджування мелясного сусла підвищеної концентрації сухих речовин за періодичної та безперервної ферментації. У разі періодичної спиртової ферментації сусла концентрацією 27 % сухих речовин виявлено, що оптимальною є кількість засівних дріжджів на рівні 60 г/дм<^>3. Це забезпечує максимальне нагромадження етанолу в зрілій бражці (11,5 об. %), глибоку асиміляцію вуглеводів та менше утворення вторинного продукту гліцерину. Промисловими дослідженнями в безперервному режимі встановлено підвищення активності пускових ферментів гліколізу та посилення питомої спиртоутворювальної здатності рециркульованих дріжджів. Висловлено припущення, що це явище відбувається за рахунок збільшення притоку свіжого мелясного сусла та адаптації дріжджів до умов середовища внаслідок довготривалого перебування у ньому. Збільшення швидкості притоку мелясного сусла в головний ферментер батареї з 0,43 до 0,57 год<^>-1 сприяє покращанню фізіологічних показників рециркульованих дріжджів, зменшенню нагромадження вторинних продуктів бродіння (ефірів, альдегідів, вищих спиртів, гліцерину), підвищенню виходу спирту із сахарози на 1,84 % і продуктивності процесу за етанолом з 2,3 до 3,8 г/дм<^>3 x год.
  Повний текст PDF - 604.505 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Левандовський Л.
  • Бондар М.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Левандовський Л. В. Особливості метаболізму дріжджів при їх рециркуляції в умовах спиртової ферментації мелясного сусла / Л. В. Левандовський, М. В. Бондар // Мікробіологічний журнал. - 2016. - Т. 78, № 1. - С. 44-53. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/MicroBiol_2016_78_1_6.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Левандовський Леонід Вікторович (1952–) (технічні науки)
  • Бондар Михайло Володимирович (медичні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського