Календар

09 Листопад 2018

Семінар «Довідково-бібліографічні ресурси: формування, використання, організація доступу»

Дата події: 
7-11-2018

У центрі уваги учасників семінару були базові інформаційні блоки – енциклопедистика та бібліографістика.

Секція 1 «Наукова бібліотека у цифрову епоху: традиції та інновації»

Дата події: 
7-11-2018

Обрана тема секційного засідання була розкрита в різнопланових доповідях, в яких порушувались теоретичні та прикладні аспекти реалізації стратегічно важливих завдань розвитку наукових бібліотек з метою формування національного науково-інформаційного простору, що відповідає найважливішим потребам сучасності. Учасники засідання взяли активну участь в обговоренні виголошених доповідей, запропонували об’єднати зусилля наукових бібліотек та інтенсифікувати співпрацю з метою розбудови в Україні цілісного науково-освітньо-інформаційного комплексу для задоволення інформаційно-знаннєвих потреб суспільства.

Секція 2 «Історія книжкової культури України: здобутки і перспективи»

Дата події: 
7-11-2018

Директор Інституту книгознавства НБУВ Г. І. Ковальчук ознайомила присутніх з основними результатами виконання трирічної наукової теми з історії книжкової культури України, а також з новими виданнями Інституту книгознавства. Доповіді учасників секції стосувалися як теоретичних та термінологічних питань розуміння поняття «книжкова культура», так і результатів конкретних наукових досліджень. Послідовність виступів була структурована тематично.

Секція 3 «Визначні бібліотекознавці та бібліографи Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського: до 100-річчя Бібліотеки»

Дата події: 
6-11-2018

Учасники зібрання змогли детальніше ознайомитися з біографією та науковим доробком заступника директора Всенародної бібліотеки України Віктора Федоровича Іваницького, збірник про якого презентувала директор інституту книгознавства НБУВ, доктор історичних наук, професор Г. І. Ковальчук. Високу професійну оцінку дали присутні також новому покажчику «Історія української бібліотечної справи в іменах (кінець ХІХ ст. – 1941 р).», який охарактеризувала його укладач – науковий співробітник НБУВ, кандидат історичних наук Л. В. Гарбар.

Секція 4. «Оптимізація бібліотечної діяльності у розвитку національного інформаційного простору»

Дата події: 
7-11-2018

Під час роботи секції, також, було обговорено актуальні питання ролі бібліотек у формуванні і розвитку національного інформаційного простору, акумуляції і збереженні документів вітчизняного сегменту інтернет-середовища, підходів до участі бібліотек у формуванні медіа культури і медіа грамотності, у розвитку особи і суспільства, ефективного використання бібліотечно-інформаційних ресурсів у процесі соціальної комунікації та інформаційних обмінів, участі бібліотек у здійсненні політики пам’яті, впровадження в бібліотечну практику інноваційних підходів і технологій і оптимізації на цій основі науково-аналітичної діяльності.