Наукова періодика України Ukrainian Biochemical Journal


Moravej R. 
Production and physicochemical characterization of xanthan gum by native lactose consuming isolates of Xanthomonas citri subsp. citri / R. Moravej, S. M. Alavi, M. Azin, A. H. Salmanian // The Ukrainian Biochemical Journal. - 2020. - Vol. 92, № 1. - С. 92-102. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/BioChem_2020_92_1_12
Ксантан - це біополімер, що виробляється бактеріями Xanthomonas і який широко використовується в багатьох галузях промисловості (в харчовій і маслоробній). Вивчали три штами Xanthomonas (X. citri/NIGEB-88, X. citri/NIGEB-386 і X. citri/NIGEB-K37) на предмет оцінки їх промислового потенціалу за одержання ксантанової камеді в молочно-сироватковому середовищі. У процесі ферментації вимірювали швидкість росту бактерій, в'язкість, кількість біомаси, суху масу одержаного ксантану і активність <$Ebeta>-галактозидази. Присутність генів <$Ebeta>-галактозидази оцінювали за методом ПЛР. Штам NIGEB-386 виявив найкращу здатність перетворювати лактозу в молочно-сироватковому середовищі. Найбільші значення кількості і в'язкості ксантану становили 22,7 г/л і 2066,6 мПа-с відповідно. Підтверджено наявність шести генів <$Ebeta>-галактозидази в штамах NIGEB-386 і NIGEB-K37. Вміст пірувату і ацетату в ксантановій камеді становив 2,1 і 0,29 % відповідно. За допомогою інфрачервоної Фур'є-спектроскопії було визначено положення функціональних груп у структурі продукту ферментації. У молочно-сироватковому середовищі показники двох штамів NIGEB-386 і NIGEB-K37 були кращими у порівнянні з X. campestris. Показано, що Xanthomonas citri/NIGEB-386 придатний для промислового виробництва ксантану з використанням молочної сироватки як недорогого середовища.
  Повний текст PDF - 2.408 Mb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Moravej R.
  • Alavi S.
  • Azin M.
  • Salmanian A.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Moravej R. Production and physicochemical characterization of xanthan gum by native lactose consuming isolates of Xanthomonas citri subsp. citri / R. Moravej, S. M. Alavi, M. Azin, A. H. Salmanian // The Ukrainian Biochemical Journal. - 2020. - Vol. 92, № 1. - С. 92-102. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/BioChem_2020_92_1_12.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського