Наукова періодика України | Фізіологія рослин і генетика | ||
Рибалка О. І. Мутація у локусі sex6, яка радикально поліпшує харчову цінність зерна ячменю / О. І. Рибалка, В. Б. Катрій, Б. В. Моргун, С. С. Поліщук // Фізіологія рослин і генетика. - 2020. - Т. 52, № 3. - С. 238-247. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/FBKR_2020_52_3_7 Сорт голозерного ячменю Himalaya 292 з унікальними харчовими характеристиками створений CSIRO (Австралія) на основі індукованої мутагеном азидом натрію мутації у локусі sex6. Мутація містить стоп-кодон, що виник в результаті G на A транзиції і блокує активність ферменту крохмальних гранул SSIIa, який каталізує гілкування полімеру глюкози у складі крохмалю. В результаті вміст нерозгалуженого полімеру глюкози (амілози) у складі крохмалю зерна істотно збільшується від звичайного для ячменю рівня 20 - 25 % до високого - 70 %. Оригінальний сорт ярого голозерного ячменю Himalaya 292 досліджено протягом кількох років у польових умовах дослідного поля СГІ - НЦНС. Сорт виявився абсолютно не адаптованим, особливо до посушливих умов вирощування, рослини були дуже слабкими і формували лише по 1 - 2 колоса на рослину з дрібним зморшкуватим зерном. Від бінарного схрещування Himalaya 292 х Datcha (Австрія) на матеріалі генотипів F Цитованість авторів публікації: Бібліографічний опис для цитування: Рибалка О. І. Мутація у локусі sex6, яка радикально поліпшує харчову цінність зерна ячменю / О. І. Рибалка, В. Б. Катрій, Б. В. Моргун, С. С. Поліщук // Фізіологія рослин і генетика. - 2020. - Т. 52, № 3. - С. 238-247. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/FBKR_2020_52_3_7. Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|
|
Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського |