![]() | Наукова періодика України | ![]() | Мікробіологія і біотехнологія |
Крисенко О. В. Особливості складу мікробних асоціацій та стійкості до антибіотиків мікробіоти ротової порожнини / О. В. Крисенко, Т. В. Скляр, О. С. Воронкова, О. А. Сірокваша, Т. М. Шевченко // Мікробіологія і біотехнологія. - 2014. - № 1. - С. 35-44. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/MiB_2014_1_6 Вивчено склад мікробіоценозу ротової порожнини в нормі та у хворих на генералізований пародонтит та характеризувати стійкість ізольованих мікроорганізмів до антибіотиків. Проведено бактеріологічне дослідження зразків матеріалу від осіб з генералізованим пародонтитом різного ступеня тяжкості у стадії загострення. Здатність до плівкоутворення ізолятів стафілококів вивчено на пластикових планшетах. Чутливість клінічних штамів до антибіотиків визначено методом дифузії в агар з використанням паперових дисків (НИЦФ, РФ). Показано, що у хворих на генералізований пародонтит мікробіота переважно представлена асоціаціями: S. aureus, S. epidermidis, Bacteroides spp., Actinomyces spp., Candida spp., P. aeruginosa та Streptococcus spp. З виділених при пародонтиті стафілококів біоплівку утворювали 30,4 % ізолятів S. aureus, 82,9 % - S. epidermidis, 25,0 % - S. saprophyticus, що відповідає їх стійкості до лінкоміцину та еритроміцину. Найбільш ефективними щодо мікрофлори пародонтальних кишень були офлоксацин (понад 60 % чутливих штамів, за винятком Veilonella spp., Bacteroides spp.) і кліндаміцин (понад 50 % чутливих штамів, за винятком P. aeruginosa, E. coli, Actinomyces spp., Veilonella spp.), найменш ефективним і еритроміцин (6,7 - 37,0 % чутливих штамів, за винятком стафілококів та стрептококів). Показано, що при генералізованому пародонтиті асоціації умовно-патогенних мікроорганізмів відіграють провідну роль. Виявлено здатність до плівкоутворення серед ізолятів стафілококів може бути одним із можливих пояснень підвищеного рівня їх стійкості до лінкоміцину та еритроміцину. Цитованість авторів публікації: Бібліографічний опис для цитування: Крисенко О. В. Особливості складу мікробних асоціацій та стійкості до антибіотиків мікробіоти ротової порожнини / О. В. Крисенко, Т. В. Скляр, О. С. Воронкова, О. А. Сірокваша, Т. М. Шевченко // Мікробіологія і біотехнологія. - 2014. - № 1. - С. 35-44. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/MiB_2014_1_6.Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) ![]() |
|
Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського |