Наукова періодика України Наукові праці Національного університету харчових технологій


Ніколишак М. В. 
Моделювання процесу розподілення теплоносія в підігрівачі солоду / М. В. Ніколишак, С. Ю. Лементар, В. В. Пономаренко, Р. Л. Якобчук, Д. М. Риндюк // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2019. - Т. 25, № 4. - С. 110-117. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2019_25_4_13
Під час виробництва солоду витрати теплової енергії є досить значними, навіть у разі використання сучасних сушильних установок. Теоретично можливо їх зменшення в 1,4 - 1,45 разу. Враховуючи постійно зростаючу ціну на енергоносії та електроенергію, підвищення енергоефективності процесу сушіння солоду шляхом удосконалення режимів сушіння та конструкцій сушильних установок є актуальним завданням сьогодення. Доведено, що для зниження витрат теплоти на випаровування вологи доцільно подавати на сушку попередньо нагрітий солод. Встановлено, що в усьому досліджуваному діапазоні температур сушильного агента та вологості солоду при підігріві останнього відбувалося значне підвищення швидкості сушіння (якщо порівняти зі звичайним проведенням процесу за тих же умов). Для реалізації цієї рекомендації запропоновано використовувати апарат попереднього підігріву солоду, недоліком якого є низька ефективність системи розподілу теплоносія, що призводить до нерівномірного нагріву солоду. Мета дослідження - знаходження раціональних параметрів конструкції підігрівача в установці для сушіння солоду шляхом моделювання потоків теплоносія з урахуванням теплофізичних характеристик повітря та солоду. Об'єктом дослідження є процеси розподілу теплоносія та нагрівання ячмінного солоду в підігрівачі. При моделюванні використано методи обчислювальної гідродинаміки. За результатами моделювання запропоновано конструкцію підігрівача з удосконаленою системою підведення теплоносія, яка забезпечує рівномірне прогрівання солоду та досягнення його температури в межах 45 - 47 <^>oC по всьому перерізу кінцевої секції підігрівача, що є достатнім для подачі його на сушарку.
  Повний текст PDF - 585.898 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Ніколишак М.
  • Лементар С.
  • Пономаренко В.
  • Якобчук Р.
  • Риндюк Д.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Ніколишак М. В. Моделювання процесу розподілення теплоносія в підігрівачі солоду / М. В. Ніколишак, С. Ю. Лементар, В. В. Пономаренко, Р. Л. Якобчук, Д. М. Риндюк // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2019. - Т. 25, № 4. - С. 110-117. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2019_25_4_13.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Лементар Святослав Юрійович (технічні науки)
  • Якобчук Роман Леонідович (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського