Наукова періодика України Наукові праці Національного університету харчових технологій


Турчина Т. Я. 
Досвід удосконалення розпилювальної сушарки для екстрактів термопластичних матеріалів / Т. Я. Турчина, К. Д. Малецька, Е. К. Жукотський // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2020. - Т. 26, № 1. - С. 82-90. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2020_26_1_11
Суха порошкова форма харчових продуктів, одержаних із водних екстрактів різноманітної рослинної сировини, може здобути більш поширений попит щодо використання їх як цінних, із високим вмістом біологічно активних компонентів. Але через проблеми, що виникають при розпилювальному сушінні складних колоїдних і гетерогенних систем, якими є більшість рослинних екстрактів, та їхні термопластичні, адгезійні та гігроскопічні властивості, виробництво їх у формі порошку в Україні досі не налагоджено. Апробація технології сушіння солодових екстрактів, яка проводилась на промисловій розпилювальній сушарці універсальній модифікованій (СУМ) діаметром 1,5 м, продуктивністю 20 - 25 кг/год за випареною вологою з відцентровим дисковим розпилювачем, виявила низку проблем при отриманні порошкового продукту. Мета дослідження - вдосконалення конструкцій вузлів сепарації, охолодження та вивантаження промислової розпилювальної сушильної установки СУМ-1,5 із визначенням раціональних теплотехнологічних режимних параметрів отримання порошкової форми солодових екстрактів низької кінцевої вологості та збільшення його виходу з розпилювальної сушарки. Вдосконалення установки, яке включало збільшення висоти бункера під циклоном та організацію охолодження порошку у дві стадії з використанням шнекового охолоджувача на виході з сушарки та визначення раціональних теплотехнологічних режимів сушіння надасть змогу отримувати порошок із вологістю до 3 %, що сприятиме подовженню терміну його зберігання до двох років, а завдяки кращій сипкості та відсутності відкладень - збільшити його вихід до 93 - 95 %. Отриманий досвід удосконалення сушарки СУМ-1,5 доводить необхідність урахування властивостей таких складних об'єктів розпилювального сушіння при виробництві у промислових умовах сухої форми солодових або інших екстрактів з аналогічними властивостями.
  Повний текст PDF - 556.939 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Турчина Т.
  • Малецька К.
  • Жукотський Е.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Турчина Т. Я. Досвід удосконалення розпилювальної сушарки для екстрактів термопластичних матеріалів / Т. Я. Турчина, К. Д. Малецька, Е. К. Жукотський // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2020. - Т. 26, № 1. - С. 82-90. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2020_26_1_11.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Турчина Тетяна Яківна (технічні науки)
  • Малецька Кіра Дмитрівна (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського