Наукова періодика України Наукові праці Національного університету харчових технологій


Юкало В. Г. 
Антигіпертензивні пептиди у продуктах протеолізу концентрату сироваткових білків молока / В. Г. Юкало, К. Є. Дацишин, Л. А. Сторож // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2021. - Т. 27, № 6. - С. 151-160. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2021_27_6_17
Гіпертонія є найпоширенішим серцево-судинним захворюванням. Це універсальна проблема масштабів епідемії, яка зачіпає 10 - 20 % дорослого населення планети та 40 - 50 % людей віком 50 років і старших. Традиційно контроль гіпертонії зосереджується на системі ренін-ангіотензин через пригнічення ангіотензинперетворювального ензиму (АПЕ). Серед біологічно активних пептидів, виділених із білків молочної сироватки, є інгібітори ангіотензин-I-перетворювального ензиму, який відіграє основну роль у регуляції артеріального тиску. Пептиди, що інгібують АПЕ, можуть бути отримані з білків-попередників шляхом ферментативного розщеплення. Встановлено наявність серед продуктів протеолізу сироваткових білків різними ферментними препаратами інгібіторних пептидів АПЕ та порівняно їхню активність. Як субстрат при проведенні досліджень було використано концентрат сироваткових білків. Протеоліз проводили з використанням панкреатину, папаїну та нейтральної протеази за фізіологічних значень рН і температури протягом 120 хв. Отримані гідролізати з використанням гель-фільтрації на сефадексі G-25 було розділено за молекулярними масами на 3 фракції, які досліджували на інгібіторну дію щодо АПЕ. Встановлено, що практично не проявляють інгібіторну дію на АПЕ високомолекулярні продукти протеолізу з молекулярною масою більше 5000 Да. Найвищу інгібіторну активність виявлено у фракції, яка містила пептиди з молекулярною масою менше 1000 Да. Найвищу інгібіторну дію показала узагальнена фракція, отримана у фізіологічних умовах за дії панкреатину на концентрат сироваткових білків.
  Повний текст PDF - 493.757 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Юкало В.
  • Дацишин К.
  • Сторож Л.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Юкало В. Г. Антигіпертензивні пептиди у продуктах протеолізу концентрату сироваткових білків молока / В. Г. Юкало, К. Є. Дацишин, Л. А. Сторож // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2021. - Т. 27, № 6. - С. 151-160. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2021_27_6_17.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Юкало Володимир Глібович (1957–) (біологічні науки)
  • Дацишин Катерина Євгенівна (технічні науки)
  • Сторож Людмила Анатоліївна (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського