Наукова періодика України | Науково-технічний бюлетень Державного науково-дослідного контрольного інституту ветеринарних препаратів та кормових добавок і Інституту біології тварин | ||
Клестова З. С. Чутливість коронавірусу свиней до дії різних температур / З. С. Клестова // Науково-технічний бюлетень Державного науково-дослідного контрольного інституту ветеринарних препаратів та кормових добавок і Інституту біології тварин. - 2021. - Вип. 22, № 1. - С. 79-86. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Ntbibt_2021_22_1_11 Коронавірусним інфекціям приділяється в теперішній час значна увага, через виникнення у світі пандемії COVID-19. Інтенсивно ведеться пошук моделей, з якими можна одержати адекватний результат з виявлення властивостей коронавірусів. Для порівняння з результатами проведених експериментів, у роботі також наведено дані щодо тривалості збереження інфекційних властивостей вірусу SARS-Cov-2 за контамінації ним поверхонь, вироблених з різних матеріалів та за дії різних температур. Досліджено тривалий вплив на коронавірус, збудник трансмісивного гастроентериту свиней (ТГС), ряду температур: +<$E4~symbol Р roman C>, +<$E25~symbol Р roman C>, -<$E13~symbol Р roman C>, -<$E20~symbol Р roman C> та 13-разової зміни температурного режиму, що становив діапазон у <$E31~-~33~symbol Р roman C>. Виявлено, що і вакцинні, і епізоотичні штами коронавірусу ТГС після тривалого зберігання знижують інфекційні властивості, але, при потраплянні до чутливої біологічної системи (in vitro), досить швидко (в разі послідовних пасажів у цій системі) їх відновлюють. Авторами доведено, що коронавірус ТГС за зберігання, більше, ніж двох років знижував, але не втрачав інфекційні властивості при температурах -<$E13~symbol Р roman C>, -<$E20~symbol Р roman C>, які відновлювались при подальшому пасажуванні в чутливій біологічній систем in vitro. Така ж тенденція спостерігалась і за зберігання вірусу протягом 8 років за температури +<$E4~symbol Р roman C>. Найбільш швидко зниження титру коронавірусу відбувалось за температури +<$E25~symbol Р roman C>, але більш стійким за цих умов виявився епізоотичний штам вірусу, що потребує уваги при роботі з польовими ізолятами коронавірусу. Встановлено загальну тенденцію коронавірусів тварин і людини до зменшення терміну виживання патогену за підвищення температури впливу. Виявлено стійкість вірусу до багаторазових різких змін температур (від -<$E13~symbol С~0,5~symbol Р roman C> до кімнатної температури) без втрати інфекційних властивостей. Цитованість авторів публікації: Бібліографічний опис для цитування: Клестова З. С. Чутливість коронавірусу свиней до дії різних температур / З. С. Клестова // Науково-технічний бюлетень Державного науково-дослідного контрольного інституту ветеринарних препаратів та кормових добавок і Інституту біології тварин. - 2021. - Вип. 22, № 1. - С. 79-86. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Ntbibt_2021_22_1_11.Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|
|
Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського |