Наукова періодика України Ukrainian food journal


Skrotskyi S. 
Influence of nanoparticles on the solventogenesis of bacteria Сlostridium beijerinckii ІМV В-7806, Clostridium acetobutylicum ІМV В-7807 / S. Skrotskyi, S. Voychuk, L. Khomenko, O. Vasyliuk, V. Pidgorskyi // Ukrainian food journal. - 2019. - Vol. 8, Issue 1. - С. 110-118. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2019_8_1_12
Зважаючи на те, що наночастинки (НЧ) використовуються самою природою, актуальним залишається питання застосування альтернативних, спроектованих людиною НЧ, для одержання бажаного біологічного чи медичного ефекту. В галузі біотехнології НЧ можуть виявитися як каталізаторами біохімічних процесів, так і протекторами (кріо-, осмо-), сорбентами токсичних метаболітів, провідниками і медіаторами, сигнальними молекулами тощо. Вивчено вплив наночасток металів (оксиди заліза, церію, срібла, золота та гадолінію) на біосинтез бутанолу штамами ацетоно-бутилових бактерій Сlostridium beijerinckii ІМВ В-7806 і C. acetobutylicum ІМВ В-7807. Синтез основних продуктів АБЕ-ферментації (ацетону, бутанолу і етанолу) змінювався при наявності НЧ в середовищі культивування. Встановлено, що для штаму Сlostridium beijerinckii ІМВ В-7806 всі НЧ пригнічували синтез бутанолу порівняно з контролем. А при використанні НЧ оксиду срібла для синтезу бутанолу штамом C. acetobutylicum ІМВ В-7807 спостерігали тенденцію (<$E p~symbol Г~0,16>) до збільшення виходу бутанолу з 9,0 +- 0,6 г/л у контролі до 11,1 +- 1,8 г/л і 11,1 +- 1,1 г/л при концентраціях НЧ 0,1 і 10 <$E eta roman M> відповідно. Характер змін залежав від типу НЧ та їх концентрації. Підібрано оптимальні концентрації вивчених НЧ, а також висловлені припущення щодо можливих механізмів дії НЧ на процес АБЕ-ферментації. Вивчено регулюючий потенціал НЧ для координування процесів АБЕ-ферментації і синтезу жирних кислот з метою збільшення виходу цільового продукту. Висновки: ефект дії НЧ вказує на те, що синтез органічних розчинників ацетоно-бутиловими бактеріями має штамову специфічність та визначається не тільки ростовими характеристиками, але й роботою самих ферментних систем незалежно від росту бактерій.
  Повний текст PDF - 1.477 Mb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Skrotskyi S.
  • Voychuk S.
  • Khomenko L.
  • Vasyliuk O.
  • Pidgorskyi V.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Skrotskyi S. Influence of nanoparticles on the solventogenesis of bacteria Сlostridium beijerinckii ІМV В-7806, Clostridium acetobutylicum ІМV В-7807 / S. Skrotskyi, S. Voychuk, L. Khomenko, O. Vasyliuk, V. Pidgorskyi // Ukrainian food journal. - 2019. - Vol. 8, Issue 1. - С. 110-118. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2019_8_1_12.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського