Наукова періодика України | Вісник фармації | ||
Materiienko A. S. Determination of the food azo dye carmoisine VS chlorpheniramine maleate ion associate structure / A. S. Materiienko, V. O. Grudko, V. A. Khanin, V. A. Georgiyants // Вісник фармації. - 2014. - № 3. - С. 34-37. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/VPhC_2014_3_10 Зазначено, що останнім часом для надання товарного вигляду та поліпшення споживчих характеристик лікарських засобів часто застосовують різні допоміжні речовини, в тому числі і барвники. Зазвичай підфарбовують ліки для внутрішнього застосування (таблетки, капсули, сиропи, драже, пастилки та ін.). Найбільш широко у фармацевтичній практиці використовують синтетичні азобарвники - група речовин, одержаних за реакцією азосполучення діазотованих сульфоанілінів і сульфонафтиламінів з ароматичними чи гетероциклічними фенолами. Сполуки даної групи дають яскраві, легко відтворювані кольори, стійкі до дії світла, окисників, відновників, змін pH і менш чутливі до різних видів технологічного впливу. Синтетичні азобарвники після прийому всередину погано всмоктуються з кишечнику, проте вони здатні утворювати іонні асоціати з солями органічних основ, в тому числі і з лікарськими засобами, що може змінювати їх біодоступність. Мета роботи - визначення коефіцієнта розподілу іонного асоціату харчового синтетичного азобарвника кармоїзину з лікарською речовиною хлорофеніраміну малеатом у системі вода - хлороформ та дослідження стехіометричного співвідношення компонентів у цьому іонному асоціаті. Коефіцієнт розподілу в системі вода - хлороформ визначено спектрофотометрично. Він становить 3,44, тобто іонний асоціат краще розчиняється у воді, ніж у хлороформі. Методом ВЕРХ встановлено стехіометричне співвідношення кармоїзину та хлорофеніраміну малеату в утвореному іонному асоціаті, яке становить 1:2. Цитованість авторів публікації: Бібліографічний опис для цитування: Materiienko A. S. Determination of the food azo dye carmoisine VS chlorpheniramine maleate ion associate structure / A. S. Materiienko, V. O. Grudko, V. A. Khanin, V. A. Georgiyants // Вісник фармації. - 2014. - № 3. - С. 34-37. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/VPhC_2014_3_10.Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|
|
Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського |