Наукова періодика України Eastern-European journal of enterprise technologies


Samoichuk K. 
Determining the quality of milk fat dispersion in a jet-slot milk homogenizer / K. Samoichuk, A. Kovalyov, V. Oleksiienko, N. Palianychka, D. Dmytrevskyi, V. Chervonyi, D. Horielkov, I. Zolotukhina, A. Slashcheva // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. - 2020. - № 5(11). - С. 16-24. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vejpte_2020_5%2811%29__3
One of the urgent problems in the dairy industry is to reduce power input in the process of dispersing milk fat while ensuring a high degree of homogenization. This problem can be solved through the development and implementation of a virtually unexplored jet-slot milk homogenizer. The principle of its action implies the preliminary separation of cream from whole milk and its feed into the high-velocity flow of skim milk. The homogenization process occurs by creating a sufficient difference in velocities of the disperse and dispersing phases of the milk emulsion, which is mathematically described by Weber's criterion. Experimental studies of the effect of fat content in cream, cream feed rate, and width of the annular slot on dispersion indices during processing in the designed homogenizer have been carried out. The mathematical dependence which relates these parameters was found. It was proved that to obtain a milk emulsion with a dispersion level of 0,8 <$Emu>m, the width of the annular slot should be 0,1 - 0,5 mm, fat content in cream 40 - 50 %, and the feed rate less than 40 m/s. The results of the evaluation of dispersion quality show a 7 % decrease in the average diameter of the fat globules compared to the most common values obtainable in the valve homogenizer. A refined critical value of the Weber criterion for dispersion of the fat phase of milk was determined (29 units) which indicates an increase in the intensity of the homogenization process in comparison with the jet milk homogenizer with a separate cream feed. The derived critical value of the criterion is necessary to create a theory of the process of dispersing milk fat and develop more efficient designs of milk homogenizers.
  Повний текст PDF - 1.323 Mb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Samoichuk K.
  • Kovalyov A.
  • Oleksiienko V.
  • Palianychka N.
  • Dmytrevskyi D.
  • Chervonyi V.
  • Horielkov D.
  • Zolotukhina I.
  • Slashcheva A.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Samoichuk K. Determining the quality of milk fat dispersion in a jet-slot milk homogenizer / K. Samoichuk, A. Kovalyov, V. Oleksiienko, N. Palianychka, D. Dmytrevskyi, V. Chervonyi, D. Horielkov, I. Zolotukhina, A. Slashcheva // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. - 2020. - № 5(11). - С. 16-24. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vejpte_2020_5(11)__3.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Самойчук Кирило Олегович (технічні науки)
  • Ковальов Олександр Олександрович (1981–) (технічні науки)
  • Олексієнко Вадим Олександрович (технічні науки)
  • Паляничка Надія Олександрівна (технічні науки)
  • Золотухіна Інна Василівна (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського