Наукова періодика України Український біофармацевтичний журнал


Зуйкіна С. С. 
Вивчення ефективності антимікробних консервантів при розробці складу бігелю для комплексної терапії мастопатії / С. С. Зуйкіна, Л. І. Вишневська, О. П. Стрілець // Український біофармацевтичний журнал. - 2020. - № 3. - С. 68-74. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ubfj_2020_3_12
З огляду на поширеність мастопатії серед жіночого населення, згубні наслідки неправильного та невчасного її лікування та великої вірогідності появи раку молочної залози розробка лікарських препаратів, що могли б впливати на всі ланки патогенетичних механізмів розвитку, важлива і затребувана. Для розширення асортименту комплексних вітчизняних лікарських препаратів для терапії мастопатії було розроблено склад та обгрунтовано технологію бігелю. Мета дослідження - вибір консервантів для відповідності розробленого бігелю вимогам ДФУ до показників мікробіологічної чистоти. При проведенні досліджень використовували методику оцінки ефективності антимікробних консервантів, наведену в ДФУ 2.0 (Т. 1, п. 5.1.3, с. 773). Усі дослідження виконували в асептичних умовах з використанням ламінарного боксу (кабінет біологічної безпеки АС2-4Е1 "Еsco", Індонезія). В якості тест-мікроорганізмів використовували Staphylococcus aureus АТСС 6538, Pseudomonas aeruginosa АТСС 9027, Candida albicans АТСС 885-653, Aspergillus brasiliensis АТСС 16404. Проведені дослідження з використанням консервантів з ніпагіном/ніпазолом 0,4/0,1 % (N 1), кислотою сорбіновою 0,1 % (N 3), з кислотою бензойною 0,2 % (N 4) і натрію бензоатом 0,25 % (N 5) у складі модельних зразків бігелю показали, що отримані результати для зразків з консервантами ніпагіном/ніпазолом 0,4/0,1 %, з кислотою сорбіновою 0,1 % і з кислотою бензойною 0,2 % повністю відповідають вимогам ДФУ за показником "антимікробна ефективність консервантів" щодо лікарських препаратів для зовнішнього застосування. Висновки: результати дослідження зразків з консервантами калію сорбатом 0,2 % і натрію бензоатом 0,25 % показало, що вони не відповідають вимогам ДФУ за показником "антимікробна ефективність консервантів" (логарифм зменшення кількості життєздатних клітин бактерій Pseudomonas aeruginosa через 2 доби зберігання інокульованих зразків з консервантом натрію бензоатом 0,25 % менше 2,0 і не відповідає вимогам ДФУ до лікарських препаратів для зовнішнього застосування; по відношенню до культур грибів Candida albicans і Aspergillus brasiliensis через 14 діб зберігання зразків з консервантами калію сорбатом 0,2 % і натрію бензоатом 0,25 % логарифм зменшення числа життєздатних мікроорганізмів був менше 2,0, що також не відповідає вимогам ДФУ). Серед зразків, що відповідають вимогам ДФУ і є перспективними для подальших робіт зі створення бігелю, а саме зразків з консервантами ніпагін/ніпазол 0,4/0,1 % (N 1), кислота сорбінова 0,1 % (N 3), і кислота бензойна 0,2 % (N 4). Найбільшу антимікробну ефективність показав зразок з консервантом ніпагін/ ніпазол 0,4/0,1 % (N 1).
  Повний текст PDF - 465.472 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Зуйкіна С.
  • Вишневська Л.
  • Стрілець О.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Зуйкіна С. С. Вивчення ефективності антимікробних консервантів при розробці складу бігелю для комплексної терапії мастопатії / С. С. Зуйкіна, Л. І. Вишневська, О. П. Стрілець // Український біофармацевтичний журнал. - 2020. - № 3. - С. 68-74. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ubfj_2020_3_12.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Зуйкіна Світлана Сергіївна (1970–) (фармацевтичні науки)
  • Вишневська Лілія Іванівна (1966–) (фармацевтичні науки)
  • Стрілець Оксана Петрівна (1970–) (фармацевтичні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського