Харчова наука – це міждисциплінарна галузь, що вивчає властивості їжі, процеси її виробництва, зберігання, обробки, безпеки та пакування. Вона поєднує знання з різних сфер, таких як хімія, біологія, мікробіологія та інженерія, для вивчення складу, властивостей та поживної цінності продуктів харчування. Харчова наука і технологія – це ключові галузі промисловості, що забезпечують здоров’я населення, продовольчу безпеку та економічний розвиток. Сучасні виклики, такі як кліматичні зміни, мікробіологічне і хімічне забруднення навколишнього середовища, поширення хронічних метаболічних захворювань населення, а також запит на етичність і екологічність в галузі, спонукають до розробок і впровадження інновацій у виробництві, зберіганні та контролі якості харчових продуктів.
Виставка покликана ознайомити читачів з новими дослідженнями, що висвітлюють різні аспекти харчової галузі – від біохімії продуктів до новітніх методів переробки. Представленні видання охоплюють як теоретичні основи, так і прикладні дослідження, що роблять вагомий внесок у розвиток харчової промисловості.
1. ЕКОНОМІКА ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ: щокв. наук. журн. / Ін-т ринку і екон.-екол. дослідж. НАН України, Одес. нац. технолог. ун-т; редкол.: В. В. Лагодієнко (голов. ред.) [та ін.]. - Одеса: [б. в.], 2009. - Перевод заглавия: Экономика пищевой промышленности. - Назва на дод.тит.аркуші: Food industry economics. - Виходить щоквартально. - Отримується з 2009. - ISSN 2312-847Х. - ISSN 2411-4111
«Економіка харчової промисловості» – щоквартальний науковий журнал заснований у 2009 році ДУ «Інститут ринку і економіко-екологічних досліджень Національної академії наук України» і Одеським національним технологічним університетом.
Тематична спрямованість видання пов’язана з висвітлюванням основних напрямків розвитку економічної науки, а саме: наукових проблем трансформації економічних систем і становлення ринкової економіки; сучасних проблем економіки підприємств; теоретичних та практичних аспектів менеджменту; актуальних аспектів маркетингової діяльності підприємств; інноваційно-інвестиційних проблем; фінансово-кредитних відносин; формування та розвитку ринку продуктів харчування; системи обліку та аудиту; цінового механізму і ціноутворення; інформаційних технологій та математичних методів у рішенні сучасних фінансово-економічних проблем; економіко-екологічних проблем; актуальних аспектів розвитку готельно-ресторанного бізнесу та туризму; особливості функціонування і розвитку механізмів публічного управління та адміністрування; соціально-економічних аспектів розвитку.
Шифр зберігання журналу у НБУВ: Ж100370
2. BEER. TECHNOLOGIES&INNOVATIONS: міжнар. спеціаліз. журн. / голов. ред. К. В. Конєва. - Київ: ПОЛІГРАФІНТЕР. - Текст укр., рос. мовами. - Назва обкл.: Пиво. Технології & інновації. - Назва обкл.: Beer: Technologies, Innovations. - Отримується з 2016.
ВІДОМОСТІ ПРО ЗМІНИ: Видання
До 2018 р., № 1 див.: Пиво. Технологии и инновации
До 2020 р., № 1-2 див.: Пиво. Технології та інновації
Журнал «Напої + Пиво. Технології та Інновації» це міжнародне видання про вино, пиво, сидри та інші міцні, слабо- та безалкогольні напої, а також виноград та інші інгредієнти для виробництва цих напоїв. З 2022 року журнал «Напої» об’єднався з журналом «Пиво» і виходить у форматі «перевертайко». У журналі висвітлюються: досвід виробництва вина, пива, дистилятів та інших напоїв; передовий досвід компаній виробників новітніх технологій для виноробів, пивоварів та виробників інших напоїв; сучасні маркетингові прийоми; огляди ринку загалом та нових напоїв від українських виробників зокрема; репортажі з дегустаційних конкурсів, конференцій, форумів, фестивалів у галузі виноградарства та виноробства, пивоваріння та виробництва інших напоїв тощо.
Цільова аудиторія журналу - споживачі, котрі цікавляться українськими напоями, шукають нових яскравих виробників та націлені на підвищення власної культури споживання цих напоїв; виноградарі; виробники вина, пива, дистилятів та інших міцних напоїв, слобо- і безалкогольних напоїв; сомельє, амбасадори ринку напоїв та всіх, хто цікавиться темою виробництва різноманітних напоїв.
Шифр зберігання журналу у НБУВ: Ж101466
3. ANIMAL SCIENCE AND FOOD TECHNOLOGY: sci. j. / Nat. univ. of life and environmental sci. of Ukraine; ed. board.: N. Slobodianiuk (ed. in chief) [et al.]. - Kyiv: Nat. univ. of life and environmental sci. of Ukraine, 2010. - Назва на дод. тит. аркуші: Тваринництво та технології харчових продуктів. - Виходить щоквартально. - Отримується з 2019. - ISSN 2706-8331. - ISSN 2706-834X
ВІДОМОСТІ ПРО ЗМІНИ: Видання
До 2019 р. див.: Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. Серія: Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва (Шифр Ж69836)
До 2022 р., Vol. 13, No. 1 див.: Animal science and food technology
До 2024 р., Vol. 15, No. 1 див.: Тваринництво та технології харчових продуктів
Науковий журнал «Тваринництво та технології харчових продуктів» заснований у 2010 році Національним університетом біоресурсів і природокористування України. Видання присвячене публікаціям новаторських досліджень у взаємопов’язаних галузях науки про тварин і харчових технологій. Сфера діяльності журналу охоплює широкий спектр тем, що охоплюють усі аспекти від розведення, росту та відтворення тварин до застосування наукових і технологічних досягнень у тваринництві для виробництва продуктів харчування та побічних продуктів. Метою видання є висвітлення результатів наукових досліджень, різних поглядів вчених на глобальні та актуальні проблеми, а також аналіз перспектив на майбутнє. Завданнями журналу є: забезпечення високоякісної платформи для поширення передових досліджень у галузі тваринництва та харчових технологій; сприяння міждисциплінарній співпраці та обміну знаннями між дослідниками, фахівцями галузі, політиками та іншими зацікавленими сторонами; сприяння розвитку та розумінню галузей тваринництва та харчових технологій; пропаганда сталої та безпечної практики виробництва продуктів харчування з урахуванням добробуту тварин, навколишнього середовища та соціально-економічних наслідків.
Шифр зберігання журналу у НБУВ: Ж101822
4. ЗЕРНОВІ ПРОДУКТИ І КОМБІКОРМИ = Зерновые продукты и комбикорма = Grain products and mixed fodder's: щокв. наук.-виробн. журн. Одес. нац. акад. харч. технологій / Одес. нац. акад. харч. технологій; голов. ред. Б. В. Єгоров. - Одеса: [б. в.], 2001. - Виходить щоквартально. - Отримується з 2001. - ISSN 2313-478X. - ISSN 2411-3921
«Зернові продукти і комбікорми» — щоквартальний науково-виробничий журнал, заснований Одеським національним технологічним університетом. Тематика журналу: якість зерна і зернових продуктів, кормових засобів та комбікормів, оснащення для контролю якості; процеси та технологія зберігання зерна, зернових продуктів, кормових засобів і комбікормів; технології виробництва зернових продуктів, кормових добавок, преміксів і комбікормів; технологічне, транспортне та допоміжне обладнання для виробництва зернових продуктів і комбікормів; тара, упаковка та технології пакування зернових продуктів і комбікормів; способи управління технологічними процесами; способи та системи знепилення зернопереробних підприємств; екологічні проблеми виробництва зернових продуктів і комбікормів; інформаційно-пошукові системи проблем галузі; комп’ютеризація та автоматизація виробництва; проблеми організації, економіки виробництва зернових продуктів і комбікормів, бухгалтерський облік та аудит.
Видання включено до категорії «Б» Переліку наукових фахових видань України, в яких можуть публікуватися результати дисертаційних робіт на здобуття наукових ступенів доктора і кандидата наук за спеціальностями харчові технології.
Шифр зберігання журналу у НБУВ: Ж23376
5. ІННОВАЦІЇ ТА ТЕХНОЛОГІЇ В СФЕРІ ПОСЛУГ ТА ХАРЧУВАННЯ = Innovations and technologies in the service sphere and food industry: наук. журн. / Черкас. держ. технол. ун-т; редкол.: Г. М. Чепурда (голов. ред.) [та ін.]. - Черкаси: Черкас. держ. технол. ун-т, 2019. - Виходить двічі на рік. - Отримується з 2020. - ISSN 2708-4949
«Інновації та технології в сфері послуг і харчування» — науковий журнал, заснований у 2019 році Черкаським державним технологічним університетом. Основні тематичні розділи журналу: харчові технології; готельно-ресторанна справа; туризм. У журналі висвітлюються актуальні питання розвитку туристсько-рекреаційної сфери та готельно-ресторанного бізнесу, екологічно безпечного використання рекреаційних ресурсів, проблем здорового харчування суспільства та новітніх технологій в харчовій промисловості.
Видання включено до категорії «Б» Переліку наукових фахових видань України, в яких можуть публікуватися результати дисертаційних робіт на здобуття наукових ступенів доктора і кандидата наук з економічних та технічних наук за спеціальностями: Харчові технології; Готельно-ресторанна справа; Туризм.
Шифр зберігання журналу у НБУВ: Ж101852
6. М'ЯСНИЙ БІЗНЕС: щомісяч. наук.-практ. журн. / голов. ред. Г. Шубіна. - Київ: Біопром, 2002. - Виходить щомісяця. - Отримується з 2002.
ВІДОМОСТІ ПРО ЗМІНИ: Видання
До 2021 р. див.: Мясной бизнес
«М’ясний бізнес» — щомісячний науково-практичний журнал. Видається з 2002 року. Рубрики: сторінка редактора; актуально; виробництво: інгредієнти; упаковка; обладнання; наші автори; технології; сировина; регіон; мудрі думки.
Цільова аудиторія журналу: керівники та спеціалісти підприємств, які займаються розробкою, виробництвом, реалізацією, маркуванням та сертифікацією м'ясних продуктів, а також обладнання, упаковки, сировини, інгредієнтів. Читачами та передплатниками журналу є також профільні державні міністерства та відомства, наукові установи, вищі навчальні заклади.
Шифр зберігання журналу у НБУВ: Ж23922
7. ХАРЧОВА НАУКА І ТЕХНОЛОГІЯ: щокв. наук.-вироб. журн. / Одес. нац. технол. ун-т; редкол.: Б. В. Єгоров (голов. ред.) [та ін.]. - Одеса: ОНТУ, 2007. - Назва на дод. тит. аркуші: Food science and technology. - Виходить щоквартально. - Отримується з 2008. - ISSN 2073-8684. - ISSN 2409-7004
Науково-виробничий журнал «Харчова наука і технологія» видається з 2007 року Одеським національним технологічним університетом. Основні наукові напрямками видання: нутріціологія, дієтологія, проблеми харчування; біопроцеси, біотехнологія харчових продуктів, БАР; хімія харчових продуктів і матеріалів, нові види сировини; технологія і безпека продуктів харчування; екологія і охорона навколишнього середовища в аспекті харчових виробництв; парфумерно-косметичні продукти: інгредієнти, рецептури, інновації та технології. Видання відкриває можливість об’єднання різних категорій читачів з науковими працівниками, викладачами, студентами та спеціалістами у галузі нутриціології, біотехнології, виробництва, зберігання, використання харчових продуктів, контролю безпечності і т.д.
Журнал включений до категорії «А» Переліку наукових фахових видань України, в яких можуть публікуватися результати дисертаційних робіт на здобуття наукових ступенів доктора і кандидата за спеціальностями Хімічні технології та інженерія, Біотехнології та біоінженерія, Харчові технології.
Шифр зберігання журналу у НБУВ: Ж100157
8. ХАРЧОВА ПРОМИСЛОВІСТЬ: наук. журн. / Нац. ун-т харчових технологій; редкол.: Олександр Гавва (голов. ред.) [та ін.]. - Київ: НУХТ, 1965. - Журн. є продовженням міжвідомчого тематичного наукового збірника. - Назва на колонтитулі: Food Industry. - Виходить двічі на рік. - Отримується з 1965. - ISSN 2225-2916
ВІДОМОСТІ ПРО ЗМІНИ: Видання
У 1965 р., Вип.1 - 1995 р., Вип.41 видання мало назву: Пищевая промышленность
В 1996г.( Вип.42) перейменовано у Харчова промисловість
Науковий журнал «Харчова промисловість» заснований Національним університетом харчових технологій. Він є продовженням міжвідомчого тематичного збірника «Харчова промисловість», заснованого в 1965 р. Тематика видання: висвітлення результатів науково-дослідних робіт з технології харчових продуктів, хімічних, біохімічних, мікробіологічних процесів, апаратів, обладнання, автоматизації та економіки харчових виробництв.
Журнал включений до переліку наукових фахових видань України (категорія «Б») з технічних наук для спеціальностей – Галузеве машинобудування, Біотехнології та біоінженерія, Харчові технології, Комп'ютерні науки, Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка, Теплоенергетика, Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології, в яких можуть публікуватися результати дисертаційних робіт на здобуття наукових ступенів доктора наук, кандидата наук, ступеня доктора філософії та ОКР «Магістр». Видання розраховане на наукових та інженерно-технічних працівників харчової промисловості.
Шифр зберігання журналу у НБУВ: Ж29432
ВІДОМОСТІ ПРО ЗМІНИ: Видання
До 2013 р.; № 4 див.: Хлебный бизнес
До 2021 р. див.: Хлебный и кондитерский бизнес
До 2021 р., № 5 (88) див.: Хлібний та кондитерський бізнес
«Хлібний і кондитерський бізнес» — щомісячний науково-практичний журнал видавництва «Компанія Біопром». Видається з 2011 року. Це вузькоспеціалізоване видання для підприємств хлібопекарської, кондитерської промисловості та суміжних із нею сегментів. Рубрики: Актуально, Новини, Новинки, Виробництво, Ринки, Тенденції, Технології, Обладнання, Торгівля, Упаковка, Логістика, Зарубіжний досвід та ін.
Шифр зберігання журналу у НБУВ: Ж100712
10. UKRAINIAN FOOD JOURNAL: [intern. sci. j.] / Nat. Univ. of food technologies; ed. board: Olena Stabnikova (ed.-in-chief) [et al.]. - Kyiv: NUFT, 2012. - Виходить щоквартально. - Отримується з 2012. - ISSN 2304-974X. - ISSN 2313-5891
«Ukrainian Food Journal» — міжнародне наукове періодичне видання для публікації результатів досліджень фахівців у галузі харчової науки, техніки та технології, хімії, економіки і управління. Видання публікує оригінальні наукові (дослідницькі) статті, короткі повідомлення, оглядові статті, новини та огляди літератури з усіх аспектів харчової науки, техніки, інженерії, харчування, хімії, економіки та управління. Тематика публікацій: харчова інженерія; харчова хімія; мікробіологія, біотехнологія; фізичні властивості харчових продуктів; процеси та обладнання харчових виробництв; якість та безпека харчових продуктів; економіка підприємств харчової, переробної та біотехнологічної промисловості; автоматизація процесів; упаковка; нанотехнології.
Шифр зберігання журналу у НБУВ: Ж43715
11. UKRAINIAN JOURNAL OF FOOD SCIENCE / Nat. Univ. of food technologies; ed. board: V. Stabnikov (ed.-in-chief) [et al.]. - Kyiv: NUFT, 2013. - Виходить двічі на рік. - Отримується з 2013. - ISSN 2310-1008. - ISSN 2304-974X. - ISSN 2313-5891
«Ukrainian journal of food science» публікує оригінальні наукові (дослідницькі) статті, короткі повідомлення, оглядові статті, новини та огляди літератури з усіх аспектів харчової науки, техніки, інженерії, харчування, хімії, економіки та управління. Тематика публікацій: харчова інженерія; харчова хімія; мікробіологія, біотехнологія; властивості харчових продуктів; якість та безпека харчових продуктів; процеси та обладнання харчових виробництв; економіка та управління підприємствами харчової, переробної, біотехнологічної промисловості; автоматизація процесів; упаковка; здоров'я; нанотехнології.
Шифр зберігання журналу у НБУВ: Ж43826
Виставку підготували головний бібліотекар Крутова Р.В., провідний бібліотекар Стаховська А.А.
Ми в соціальних мережах